Home   Bio   Disko   Galerija   Kontakt

ŽIGA GOLOB BIOGRAFIJA


Kontrabasist in basovski kitarist Žiga Golob je član številnih slovenskih in mednarodnih žanrsko zelo raznorodnih zasedb (svobodna improvizacija, šanson, post rock, jazz, itn.). Stalnica njegovega muziciranja in skupna točka večine skupin, v katerih deluje, je improvizacija. Včasih je ta le manj zastopana sestavina, spet drugič glavna značilnost. Prav tako Žiga Golob svojo glasbo pogosto prepleta z drugimi umetniškimi zvrstmi: sodobnim plesom, gledališčem, poezijo, filmom (igranim, dokumentarnim, nemim...) ter likovno umetnostjo. Z zanimanjem in užitkom se pri igranju prepušča sugestijam, ki mu jih s svojimi akustičnimi lastnostmi ponujajo prizorišča nastopov.

English biography here

Izdal je eno pesniško zbirko ter sodeloval pri nastajanju dobrih stotih albumov, ki so izšli doma in v tujini. Nastopal je na koncertnih odrih, v klubih in dnevnih sobah v Sloveniji, Avstriji, Italiji, Nemčiji, Franciji, Angliji, Latviji, Litvi, Izraelu, Belgiji, Španiji, Grčiji, ZDA, Avstraliji, Švici, Bosni in Hercegovini, Srbiji, Črni Gori, Rusiji, na Madžarskem, Hrvaškem, Poljskem, Češkem, Slovaškem, Finskem, Japonskem, Nizozemskem, Portugalskem, Norveškem, Kitajskem, Danskem.

Jeseni 2018 je izšel njegov album improvizacij za solo kontrabas »Spaces II«, leta 2021 albuma Obraz in Marijanski jarek/Mariana Trench ter leto kasneje še posnetek solističnega recitala iz leta 2009 Sam v Galeriji P74.

Dve leti je delal kot napovedovalec na Radiu Slovenija, pogosto posoja glas junakom animiranih filmov, tv oglasom in dokumentarnim filmom.

Žiga trenutno igra v zasedbah:

Damir Imamović Trio
Chris Eckman Trio
Tamara Obrovac Transhistria Ensemble
Tamara Obrovac Quartet
Caminoigra
Los Hermanos muy simpáticos
Zoc


...